Största partiet på orten

Artikel skriven av Trausti Evans STOCKHOLMS FRIA

PUBLICERAD: TORSDAG 27 FEBRUARI 2014, 16:44 • UPPDATERAD: FREDAG 16 MAJ 2014, 11:03

Nykvarnspartiet bildades i samband med att Nykvarn blev egen kommun i slutet av 1990-talet. Partiets fokus ligger på att praktiskt lösa ortens sakfrågor. SFT har besökt partilokalen och träffat några av partiets förtroendevalda.

INRIKES VAL 2014 STOCKHOLMS LOKALPARTIER
Nykvarnspartiet beskriver sig som ett parti oberoende av den ideologiska debatten på riksdagsplanet. Syftet är att vara ett nätverk som fångar upp Nykvarnsbornas önskemål. Partiet går under parollen ”praktiska lösningar är bättre än ideologiska låsningar”.

Vi får inga färdiga lösningar tvingade på oss från Stockholm, utan vi hittar på egna lösningar som är bra för Nykvarnsborna. Det finns inget centralt partiprogram som styr oss, utan vi har bara ett mål och det är Nykvarns bästa, säger Jan Brolund, ordförande i Bygg- och miljö-nämnden.

Efter en folkomröstning i maj 1997 blev det klart att Nykvarn skulle bli en egen kommun 1 januari 1999. Utbrytningen från Södertälje kommun hade gått fort och de som drivit frågan var bygdens många föreningar och företag. Men de ville mer.

– Det var många som var inblandade, men man tänkte att ”har vi nu lyckats bryta oss loss, så vill vi också ha en lokalpolitisk förankring” och i med det så skapades Nykvarnspartiet, berättar Bob Wållberg, ordförande i kommunstyrelsen.

Partiet bildades inför valet till kommunfullmäktige 1998 och resultatet lät inte vänta på sig. De fick cirka 25 procent av rösterna och blev direkt en maktfaktor som skakade om den tidigare maktstrukturen. Socialdemokraterna, som länge suttit med majoriteten i kommundelen, fick nu se sig om efter ett samarbete i den nybildade kommunen.

– Socialdemokraterna gick då i koalition med Folkpartiet och Centern för att behålla makten. De såg Nykvarnspartiet som ett indirekt hot då vi hade gått från noll till att få 25 procent av rösterna. Det var tydligt att partiet var viktigt för Nykvarnsborna, säger Bob Wållberg.

Nykvarnspartiet satt alltså sin första mandatperiod i opposition. Något som Wållberg har perspektiv på i dag.

– Nu har vi suttit ett tag vid makten i kommunen ihop med våra partners, och det är klart att det är ju ett annat varande och man måste ta ansvar på ett helt annat sätt. Det är lite enklare att sitta i opposition än att sitta i majoritet, säger han och ler.

I valet 2002 fick de cirka 35 procent av rösterna, vilket gav dem 12 av de 31 mandaten i kommunfullmäktige. Partiet bildade majoritet ihop med Moderaterna och Centerpartiet vilket Bob Wållberg menar blev naturligt efter att Socialdemokraterna positionerat sig så hårt vid valet innan.

Det är nu tredje mandatperioden som partiet sitter vid makten. Men i förra valet 2010 hände det något. Partiet tappade nästan 9 procent av rösterna och med sina 8 mandat fick de utöka med en ny samarbetspartner i form av Folkpartiet.

– Förra valet så straffades vi ganska hårt för den där skolfrågan vi drev, säger Peter Nyman som är ordförande i partiet.

Partiet hade redan 2003 fått indikationer av lärare, som är medlemmar i partiet, att betygen i skolan var på väg nedåt. Funderingar väcktes om Nykvarn verkligen behövde tre högstadier eller om skolan kunde effektiviseras på något sätt. Förslaget blev att resurserna i form av lärare skulle samlas på en plats. Att ett högstadium skulle kunna bedriva en bättre undervisning till en lägre kostnad. Men det hade hunnit bli 2009 och förslaget hade mött mycket motstånd från rektorer, lärare och föräldrar. Trots att valet stod inför dörren så valde partiet ändå att driva igenom frågan.

– Vi lyfte det här 2009. Vi såg att det börjar närma sig valår men att vi var tvungna att göra någonting. Vi tänkte att vi får väl falla med flaggan i topp, och så får det vara bra med det. Att vi ifrågasattes för att vi ville väl ser jag inte som ett nederlag, utan som en vinst för Nykvarnsborna, säger Bob Wållberg

– Nu har vi vänt det och förhoppningsvis får vi tillbaka några röster, nu när de ser att det blivit bättre, tillägger Jan Brolund.

Ideologiska färger som röd, grön eller blå är inget som partiet använder för att locka väljare. De presenterar istället, enligt dem själva, den bästa listan. En lista med kandidater till fullmäktige, bestående av personer som har förtroende i kommunen. Väljarna röstar alltså på en typ av kollektiv personvalslista.

– Anledningen till att jag ville engagera mig var att jag slapp få en blå eller röd stämpel i pannan.

Jag är med och försöker vara så klok som jag kan utifrån min livserfarenhet, utan en massa färdiga lösningar på hur man ska göra i olika frågor, berättar Jan Brolund.

Bob Wållberg medger dock att det kan vara en nackdel att inte kunna direkt påverka på landstings-eller riksdagsplanet genom att vara knuten till ett moderparti, men att Nykvarnspartiet hittar andra vägar.

– Ibland kommer det upp vissa frågor som helt avgörs på riksdagsplanet. Då får vi falla tillbaka på de partier vi samarbetar med och försöka få dem att kanalisera det vi tycker i frågan.

Partiet upplever att återväxten i politiken är dålig. De unga lyser med sin frånvaro trots att befolkningsmängden av unga i kommunen ökar. Ordförande Peter Nyman berättar att partiet även måste få in de nyinflyttade i nätverket eftersom de inte känner till profilerna som redan finns på listan.

– Annars spricker hela idén med ett nätverk av kända profiler på partilistan.

Men det är inte öppet för alla att bli medlemmar i partiet, utan varje medlemskap måste godkännas på ett medlemsmöte.

– Vi tittar på om den sökande är en vettig person som kan komplettera den kompetens vi redan har i partiet. Men det brukar inte vara några problem, berättar ordförande.

Partimedlemmarna är positiva inför framtiden. Kommunen har tagit fram fem fokusområden som politikerna arbetar efter och kallar det för Vision 2025. Till grund ligger enkätundersökningar där Nykvarnsborna fått tycka till om framtiden. Där ingår bland annat en mångmiljonsatsning på Nykvarns centrum, något som partiet ser sig som den drivande kraften bakom.

– Där har vi varit både den drivande kraften och arkitekterna bakom att satsningen blev av, säger Peter Nyman.

Fakta:
NYKVARNSPARTIET
Nykvarnspartiet bildades våren 1998. De sitter nu i majoritet tillsammans med Moderatpartiet, Centerpartiet och Folkpartiet i Nykvarns fullmäktige.

Nykvarnspartiets valresultat
1998: 24,23% – 7 mandat
2002: 34,80% – 12 mandat
2006: 35,5% – 11 mandat
2010: 26,7% – 8 mandat
Källa: Valmyndigheten

Vallistan 2010
31 kandidater i åldrarna 19–70 år, varav 6 kvinnor.
Källa: Partiet

Tre snabba till ordförande
Är Np ett feministiskt parti?
– Vi är inte ett uttalat feministiskt parti, men vi är ett parti för alla. Alla är lika mycket värda.

Är ni ett rött, grönt eller blått parti?
– Lila. Vi skulle lika gärna kunna sitta i majoritet med till exempel Socialdemokraterna eller Miljöpartiet eller vem som helst. Så länge det är bra folk som sitter där.

Vinster i välfärden – bra eller dåligt?
Levererar man bra kvalitet så är det okej med vinster.

Läs även hela artikeln på www.stockholmsfria.se